De 9e woensdagavond wedstrijd werd weer getoeterd door Rinus Ostermann, eigenaar van het startschip de Solaris. Rein Smit is sinds dit jaar aan boord verantwoordelijk voor anker en vlaggen en bij de finish tijdwaarnemer, daarnaast voert hij de gegevens in de computer. Rein mag overigens niet meer aan de toeter komen want die sloopt hij, is gebleken 😉 Tineke Rinckes noteert de deelnemers en vult de finish tijden in, dit wordt later in een Exel overzicht overgenomen en online gezet.
Op de negende woensdagavond was fotografe Larissa Strating te gast, zij heeft vanaf het startschip alle deelnemende schepen gefotografeerd.
Rond 18.00 uur verliet de Solaris de haven om tegenover de reiger bij Marken voor anker te gaan. Iedere wedstrijd wordt er gekeken waar de wind vandaan komt en bepalen dan welke baan er gevaren wordt, deze keer was het Zuid Oost en werd er gekozen voor baan 8.
Marcel van de Södra Ende komt altijd de start boei brengen en gooit die op aanwijzing van Rinus in het water. Langzaam komen de deelnemende schepen voorbij gevaren, zwaaien en worden dan afgevinkt op de lijst, helaas meld niet iedereen zich. Deelnemende schepen kun je herkennen als ze zonder nationale vlag varen.

Hieronder de startprocedure zoals we voor de woensdagavond wedstrijden gebruiken.
18.50 tien minuten sein gele vlag wordt gehesen
18.55 vijf minuten sein blauwe vlag wordt gehesen
18.59 een minuut sein schepen gaan de juiste koers varen, Tineke maakt de te vroeg gestart vlag klaar
19.00 eerste start vlaggen naar beneden, de gele volg wordt omgewisseld voor de rode
19.05 tien minuten sein tweede groep rode vlag
19.10 vijf minuten sein blauwe vlag
19.14 een minuut signaal
19.15 start tweede groep vlaggen weg

Daarna worden de spullen opgeruimd en is het tijd om iets te eten en (koffie) te drinken. Het duurt altijd even voordat de eerste schepen weer in zicht zijn maar er is gelukkig altijd wel iemand die iets te vertellen heeft om de tijd te doden. Zodra de schepen weer in de buurt zijn neemt iedereen zijn plek weer in. Als Rinus toetert geeft Rein de tijd door die hij op het digitale klokje ziet door aan Tineke die dit vervolgens op de lijst noteert. De schepen die de finish passeren krijgen een streep door hun naam zodat we kunnen zien wie nog zullen volgen. De Södra Ende haalt de start boei weer op als ze klaar zijn. Rinus neemt dan een punt op de boot tot de reiger om af te toeteren. Als iedereen gefinisht is gaat het anker op en gaat het startschip terug naar Monnickendam. Onderweg voert Rein de eindtijden in op de computer, Rinus stuurt naar de thuishaven en Tineke ruimt op en doet de afwas. Op het clubschip komen de deelnemers bij elkaar en controleert Marcel of Klaas de ingevoerde lijst en laat het rekenprogramma er op los. Daarna wordt de uitslag bekendgemaakt en kan iedereen met een fijn gevoel terugkijken op weer een geslaagde wedstrijd.

Vorig bericht

8e wedstrijd 25-6-2015

Volgend bericht

9e wedstrijd 01-07-2015