Deze zomer gaan de provincie Noord-Holland en de gemeenten Waterland, Edam-Volendam, Zeevang en Hoorn Waterplanten maaien in het Hoornsche Hop en het Markermeer. Daarom is het belangrijk dat waterrecreanten ook dit jaar overlast van waterplanten melden via http://www.hoorn.nl/overlastwaterplanten.

In de ondiepe delen van het Markermeer groeien veel waterplanten, Deze zorgen voor schoon en gezond water en voor het natuurlijke en biologische evenwicht in het water. De recreatievaart heeft er echter veel last van. Vooral fonteinkruid kan tot aan het wateroppervlak groeien en in de schroef terecht komen of aan de kiel of het roer blijven hangen.

Meldpunt
Via http://www.hoorn.nl/overlastwaterplanten kun je digitaal een melding doen. Zo is het mogelijk de coordinaten te noteren of op een kaartje de locatie aan te geven waar de overlast wordt ervaren. Omdat deze zomer gemaaid gaat worden, is het extra belangrijk dat er zo exact mogelijke meldingen blijven binnenkomen.

Maaien in juli
De voorbereidingen voor het maaien zijn in volle gang. Naar verwachting wordt in juli in het Hoornsche Hop gemaaid. Het is nog niet duidelijk hoeveel en waar zal worden gemaaid gezien het beschikbare budget. Binnenkort nemen de deelnemende overheden hierover een beslissing in overleg met het Watersportverbond, Stichting Waterfront Hoorn, reddingsstation Zeevang, de ANWB, Recron en de Hiswa.