Download dit bestand (XLSX, 17KB)

Jadwiga, WVM 13 juni,

Als SC Heerenveen fan ben ik het wel gewend. Ik vind dat we bij de subtop horen, strijden om plek 5, 4, en wellicht 3 maar, in realiteit moet je blij zijn met het linker rijtje. We doen het echt niet slecht. Soms kunnen we goed aanvallen en lijkt het dat we partij kunnen geven, toch vallen er ook veel tegendoelpunten. Super wedstrijden worden afgewisseld met dramatische dagen. Kijk, Rincke, kent dit gevoel niet. Er valt wel eens een tegendoelpunt maar hij zal altijd in de laatste minuten alsnog kunnen scoren. Het is Heerenveen tegen Madrid. Reza tegen Ronaldo.

Vorige week hebben we aangevallen. We hebben de startlijn agressief aangevallen. Het was wellicht een dubieuze start maar we deden mee. Aan de wind volgde een spannend kruisrak. We doen het goed en worden 5de. En als bonus, laten we twee schepen tussen ons en de Sodra Ende.

Deze week liep het anders

De timing van de start was prima maar de positionering was niet goed. We lagen meteen in de squeeze tussen de Xquise en de Plevier. Met een knik in de schoot kunnen we het vergeten met onze HA, en al helemaal tegen onze veel sneller en jongere grotere zuster. De nieuwe Dehler 38 (Plevier) is natuurlijk geen match. Ze zou rondjes om ons heen moeten varen. We kunnen haar even afhouden maar zodra zij de trim hebben gevonden stoomt ze met twee vingers in de neus over ons heen. Vol in de vuile wind en geen mogelijkheid om eruit te komen, moeten we de gifbeker top de laatste druppel leegdrinken.

We kunnen afvallen richting MN1

We hebben besloten om de Spi vanuit het voorluik te hijsen. Dit is de tweede keer dat we dit doen. De eerste keer was 30 minuten eerder voor start. Het hijsen duurt lang en we verliezen weer meer tijd. Blijkbaar lag de spi toch niet goed in het voorluik en hebben we een zandloper. Onze directe concurrenten liggen beter, ze hebben een kortere lijn naar de MN1 en hebben minder last van vuile wind. Ze komen 5 tot 8 bootlengtes eerder bij MN1 aan.

Bij MN1 moeten we gijpen

Bij het tuigen van Jadwiga heb ik vandaag voor single sheets gekozen. In de verwachting dat er minder wind zou staan. Het gijpen met single sheets, short handed met 5 man gaat niet soepel. Weer gaan kostbare seconden verloren.
Bij MN3 bergen we de spi en gijpen tot aan de wind. We krijgen weer met de snellere Plevier te maken. Het schip is snel maar de crew is nog onervaren. Ze verliezen dus steeds veel tijd in handling waardoor ze niet vergenoeg op ons uitlopen en wij steeds in hun vuile wind terecht komen. We draaien weg naar schone wind maar wel richting waterplanten gebied.
We pakken vrije wind en hebben geluk met de waterplanten. We varen een goed kruisrak richting Volendam en komen weer dicht bij de Sodra Ende. Natuurlijk komen we hier ook weer de Plevier tegen. Weer moeten we vechten voor onze positie en vrije wind.

Bij GZ5 gaat de Spi er weer op

Wederom duurt het te lang en kunnen we de juiste trim niet vinden. De Sodra Ende loopt weer makkelijk uit. De gijp bij MN0 gaat wel iets beter maar, wel veel langzamer dan normaal. We zijn niet de enige die met de spi knoeien. Op de Plevier worstelen ze nog veel meer. Dus kunnen we ze weer voorbijvaren. Het duurt maar even, ze is gewoon sneller en kan ons dus weer voorbij stomen en onze wind stelen.

We varen weer een goed rak terug naar Volendam. Wederom maken we veel goed op de Sodra Ende. Terwijl ze over bakboord ligt kunnen we net voor haar overstag, we liggen “bow forward”, helaas aan haar lijzijde. Ze kan ons controleren en is aardig genoeg om ons niet op de bukdijk te varen. Wederom komen we in de clinch met de Plevier. Ze heeft voorrang, we staan klaar om overstag te gaan, maar doordat zij even twijfelt en afvalt kunnen we toch net voorlangs kruisen. Helaas heb ik hierdoor wel wat hoogte verloren en ligt de GZ5 net buiten mijn bereik. Ook de Sodra Ende haalt het niet en gaat 4 bootlengtes voor ons nog snel twee keer overstag. In kies ervoor om te knijpen. Wellicht hebben we geluk met een kleine shift en kunnen we weer inlopen. Maar we hebben pech.

GZ5 gijpen en met ruime wind en spi richting MN1

Met ruime wind is de Sodra Ende sneller. Klaas loopt definitief veruit. Het is duidelijk dat we achter de Sodra Ende en de Nerida gaan eindigen. Halvar doet het ook goed. Ze ligt al de hele wedstrijd ver op ons voor. De laatste twee rakken verlies ze echter veel snelheid. Wellicht heeft ze waterplanten opgepikt. Ik heb even de hoop dat ik haar nog op line honours kan pakken in het laatste rak. Maar als ook wij wat waterplanten oppikken en wederom in de clinch komen met de Plevier is het een verloren wedstrijd. Op rating pakken we de Halvar, Plevier en Florijn. Het is duidelijk dat Jaap en de Plevier steeds beter gaan varen en een belangrijke pion worden in ons schaakspel met de Sodra Ende en de Nerida.

We worden 7de achter Remco met de Nerida. Twee plekken achter de Sodra Ende. In het klassement liggen we denk ik voor op Remco. Klaas, doet het echter net wat beter en ligt denk ik 1 punt voor op ons. Het wordt een spannende zomer.

Vorig bericht

Uitslag 5e wedstrijd 2018

Volgend bericht

32 Mijlsrace