De schrijver dezes is natuurlijk gepreoccupeerd met ankers en ankeren. Vooral afgelopen zomer in Kroatiƫ en Griekenland, daar ontkom je er maar moeilijk aan. Altijd spannend of het wel of niet houdt, zeker als je de zogenaamde middellandsezee mooring moet doen, dat wil zeggen met je spiegel naar de kade en op een meter of 25 afstand je anker, en dan maar hopen dat het houdt, het niet over andere ankerkettingen ligt en dat het in godsnaam niet hard gaat waaien.
Ik voer met een Lewmar delta en dat ging eigenlijk redelijk probleemloos. Ga je ergens in een baaitje liggen dan zoek je gewoon een stuk zand waar het het anker laat vallen dan genoeg ketting er achteraan en langzaam achteruit slaan totdat het goed houdt. Mijn vriend had een CQR anker, en dat was een stuk lastiger, hij moest ook alles laten vallen op een goede zandige plek, maar soms moest hij wel 4 a 5 keer anker op omdat het niet hield.
In een haven kan je dat natuurlijk niet blijven doen.
In deze ankertest kan je zien wat er eigenlijk onder water gebeurd, en welk anker het beste houdt.
https://youtu.be/w72McSHIrzk

Ketting of tros ?

Maakt onder normale omstandigheden niet zo veel uit, belangrijker is de hoek waaronder aan het anker getrokken wordt, met 5 keer de waterdiepte heb je de beste trekhoek, maar meer mag zeker ook.
Als het hard gaat waaien met buien en hoge golven dan is een tros beter dan een ketting, immers als er erg veel kracht op de ketting komt dan staat hij recht en begint het schip aan het anker te rukken. Gebruik je een rekkende tros dan wordt een groot deel van de kinetische energie opgevangen door de rek van de tros. Is maar dat je het weet !

Vorig bericht

Kennet !

Volgend bericht

Klaverjassen !