Tijdens het vaarseizoen proberen we elk jaar ongeveer 13 tot 14 ‘natte lessen’ aan te bieden. Deze ‘natte lessen’ zijn elke vrijdagavond van 18:30 tot 21:00 uur en starten en eindigen bij het clubschip op jachthaven Hemmeland.

De kinderen zeilen in drie groepen. De eerste 2 groepen zeilen in 1-mans boten. Groep 1 bestaat uit de beginners en groep 2 uit de gevorderden. De derde groep zeilt in 1- of 2-mans boten. Elke groep wordt begeleid door minimaal 1 motorboot met 2 instructeurs. We zeilen voornamelijk in het Monnickerdammergat, maar bij een flinke wind kunnen we ook besluiten om beschut in een haven te gaan zeilen. Zeilen op de Gouwzee doen we voornamelijk tijdens de kampen.

Tijdens de natte les is er altijd een begeleider op het clubschip aanwezig (waldienst), om kinderen op te vangen die tussentijds onverhoopt terugkeren. Op het water hebben de instructeurs en de waldienst onderling contact via een portofoon.

De instructeurs zorgen dat zij voor aanvang van de les volledig op de hoogte zijn van de actuele weersverwachting. Aan het begin van de natte les wordt, na onderling overleg tussen de instructeurs, besloten om wel of niet het water op te gaan.
Eventueel bieden we een alternatief programma (de les gaat in principe altijd door). Maar in uitzonderlijke gevallen kan er worden besloten om de les te annuleren.

Tijdens de lessen
Bij onze vereniging staat veiligheid bovenaan. Alle jeugdleden en instructeurs moeten een reddingsvest of zwemvest (gevorderden in de 3e groep) dragen vanaf het moment dat ze op het terrein komen. Daarnaast dienen de kinderen op het water een wetsuit (lang model) of droogpak te dragen en degelijk schoeisel (geen laarzen).

Voor de begeleiding op het water hebben de instructeurs de beschikking over snelle rubberboten, zodat zij zeer snel bij de kinderen kunnen zijn om instructie of hulp te bieden. We begeleiden de zeilboten tijdens de natte lessen met 3 tot 4 rubberboten en elke rubberboot mag een maximaal aantal zeilboten begeleiden. In elke rubberboot zit minimaal 1 instructeur met een vaarbewijs.

Zwembadles
Jaarlijks organiseren we een zwembadles. Voorafgaand aan het zeilseizoen en de reguliere lessen op vrijdagavond, bezoeken we met 2 optimisten naar het Sportfondsenbad in Monnickendam. Hier leren we de kinderen hoe zij moeten reageren als hun boot omslaat. We laten hen ook ervaren dat je niet hoeft te schrikken als je onder je omgeslagen boot komt.