http://plasticadrift.org/?lat=54.6&lng=5.1&center=-6&startmon=jan&direction=fwd

Oceanograaf Erik van Sibille heeft dit model ontwikkeld waarmee kan worden voorspeld waar plastic en andere drijvende voorwerpen na vele jaren uiteindelijk terecht komen.
Een van de inspiratiebronnen voor dit model was een ongeluk met een schip waarbij een grote hoeveelheid badeendjes in de zee terecht kwamen en die jaren later op verschillende plekken op de wereld aanspoelden.
Nu is er een systeem van GPS boeien die overal op de oceaan hun positie, watertemperatuur etc. doorgeven.
Veel mensen denken dat er in het midden van de Stille Oceaan een groot plastic eiland drijft, maar dat klopt helemaal niet, het meeste wat in de zogenaamde garbage patches drijft is maar een paar millimeter groot. Hoe kleiner het deeltje, hoe moeilijker het op te ruimen. Vandaar dat we er samen voor moeten zorgen dat onze plastics aan land blijven en na gebruik worden verwerkt.