Zoals jullie al weten ben ik met mijn Zingaro naar Finisterra in Spanje gezeild. Heel belangrijk zijn natuurlijk je navigatiemiddelen, vooral omdat je gaat varen in gebieden waar je nooit bent geweest is het belangrijk om je tocht goed voor te bereiden, zeker als je zoals ik, veel stukken solo vaart.
Ik ken na vele tientallen jaren het Marker-, IJsselmeer, de Waddenzee en de kust van de Noordzee behoorlijk goed, maar nu wist ik dat ik iedere dag op vreemd terrein zou komen.

Ik vaar sinds een jaar met de Onwa-39KPa plotter met ingebouwde AIS zender en ontvanger en kaarten, je kan er ook C-map of Navionics kaarten in laden. Gekocht via Alibaba voor ca. 400 euro, ik ben erg erg tevreden over, maar kan me voorstellen dat andere mensen liever een groter scherm, of touchscreen willen.
https://onwamarine.com/kp-39a-new/

Ik heb ook overzeilers aan boord, ik ben erg tevreden over de grote schaal kaarten van Imray, want voor de meeste havens of baaien staat er ook een detailkaart op. Dat is erg handig om je in de voorbereiding te oriënteren in combinatie met de Imray pilot waar alles in staat wat je moet weten.
https://www.imray.com/
Verder heb ik op mijn mobieltje de C-Map app geïnstalleerd, gratis kaarten, navigatie, en routeplanning, het is een mooie aanvulling op de standaard kaarten in mijn plotter en werkt perfect.

https://www.c-map.com/en-gb/app/
Verder zijn er natuurlijk veel app’s en social media waar je verder informatie over het gebied kan binnenhalen. Ik ben erg tevreden met Navily, er staat erg veel informatie op over havens, je krijgt een goede inschatting van havengeld en contactmogelijkheden en je kan een plek reserveren bij aangesloten havens, het geeft prima informatie over ankerplekken met een indicatie hoe beschut tegen wind en golven je er kan liggen. Er staan ook details over ankerplekken en havens die niet in de Imray pilot staan. De gebruikers schrijven ook recensies over zowel havens, ankerplekken als leuke restaurants en café’s.

https://www.navily.com/
Verder is het natuurlijk fijn om te weten wat voor weer je kan verwachten, de getijden- en stroomvoorspelling, ik ben erg blij met de windy app en ik gebruikte ook meteoconsult omdat je daar ook gedetailleerde voorspelling van de verwachtte deining krijgt. Verder uitluisteren op kanaal 16 voor het officiële scheepsweerbericht, in Frankrijk alleen in het frans, in Spanje en Portugal ook in het engels.

https://www.windy.com/?52.383,4.747,5

https://marine.meteoconsult.co.uk/

Iets anders is natuurlijk de Orca voorspelling. Sinds 2 jaar is het een echt probleem geworden aan de atlantische kust. De Iberisch Orca is een beschermde diersoort en een sub-populatie, deze jaagt op de tonijnen die in het voorjaar van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse zee trekken en in het najaar weer terug. De Orca’s wachten ze op bij de straat van Gibraltar. Een paar jaar geleden kwamen er berichten van zeilers die vertelden dat ze door Orca’s werden aangevallen, aanvankelijk alleen in de buurt van Cadiz, maar de afgelopen jaren ook veel noordelijker tot ca 100 mijl uit de kust van La Rochelle. Op deze website kan je precies zien waar de incidenten plaats vonden, en wat de organisatie adviseert. Ik sprak ook zeilers die een aanval hadden meegemaakt, helemaal niet leuk, zeker omdat niemand weet waarom ze dit gedrag vertonen en wat je er tegen kan doen.

https://www.orcaiberica.org/
Als iemand nog vragen heeft of me wil volgen, wordt dan lid van mijn facebook groep !
Kees de Voogd
http://www.facebook.com/groups/zeiljachtzingaro/