Het is weer zover, het onderwaterschip heeft weer een behandeling tegen aangroei nodig,
maar wat mag, wat werkt en wat zijn de alternatieven ?
Mijn eigen ervaring is niet erg goed. Voordat ik in juni 2021 vertrok heb ik mijn onderwaterschip behandeld met Epifanes Copper Cruise, en dit is het resultaat na 5 maanden zout water.

Daar was ik dus niet zo blij mee, volgens Epifanes kwam het omdat ik op zout water voer en dat het water te warm was en ik te weinig had gevaren. Vooral dat laatste argument is interessant, ik zeilde in 5 maanden van Monnickendam naar de Ria de Arousa, alsof dat nog niet genoeg mijlen waren !

In Les Sables d’Olonnes zag ik een onderwaterwasmachine. Het is een systeem uit Zweden, en lijkt een oplossing te zijn, maar dan moet je wel regelmatig poetsen.
Ik kan me herinneren dat een soortgelijke machine in Medemblik stond, maar die is er niet meer. Weet iemand er meer van ?

Hier een aantal links naar artikelen.
https://smartfouling.com/
https://driveinboatwash.com/
https://youtu.be/1VEpwigjqco
https://www.zeilen.nl/aan-boord/onderhoud-klussen/poetsen-of-smeren/
https://www.zeilen.nl/aan-boord/onderhoud-klussen/hoe-schoon-is-jouw-onderwaterschip/
https://www.allesovervaren.nl/bootonderhoud/antifouling/
https://www.vergleich.org/antifouling/
https://www.yachtingmonthly.com/gear/how-to-antifoul-your-boat-a-step-by-step-guide-77791
https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2018-0086.pdf
https://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrLFMckUTNiHBwAbQk0AopQ;_ylu=Y29sbwNpcjIEcG9zAzIEdnRpZAMEc2VjA3Ny/RV=2/RE=1647559076/RO=10/RU=https%3a%2f%2fwww.rijksoverheid.nl%2fbinaries%2frijksoverheid%2fdocumenten%2fwob-verzoeken%2f2021%2f12%2f21%2fbeslissing-op-bezwaar-wob-verzoek-anti-fouling%2fbeslissing-op-bezwaar-wob-anti-fouling-document-12b.PDF/RK=2/RS=wdyydFDzK21VViaFXF7up06kxl0-
https://ultrasoundinfo.nl/antifouling/