Een strijd met de weergoden

p 24 september was het zover. Nadat we onze vrijheid op het water weer teruggevonden hadden konden we eindelijk een sportieve zeiltocht op Marker en IJsselmeer.

De organisatie lag in handen van Marina-Monnickendam, Jachthaven de Zeilhoek en Watersport Vereniging Monnickendam. Begin augustus begonnen de plannen vorm te krijgen. De vraag is natuurlijk altijd, wat doet het weer, is er genoeg wind, niet te veel en waarvandaan. De week voor de start is heel wat heen en weer ge-appt want de voorspellingen waren niet altijd even gunstig. Het ging alle kanten op, veel wind, geen wind, Noord. Tot de avond voor de start was het spannend.

Het Palaver is vrijdagavond in ons clubschip gehouden en werd druk bezocht. Onder het genot van door de WVM aangeboden consumpties heeft Herman heeft op zijn eigen manier het regelement besproken. Bij de sluis in Enkhuizen zouden deelnemers zelf een boei (KG18) fotograferen en die met tijd erbij doorgeven aan de wedstrijdleiding. Welke boei dit moest zijn is mogelijk door de gezelligheid niet bij iedere schipper aangekomen maar dat mag de pret niet drukken. Eenmaal door de sluis heen kon bij het havenhoofd van Enkhuizen weer een foto gemaakt worden die dan de starttijd van het tweede deel markeerde. Wel vroegen we ons af of we Medemblik met de huidige wind verwachting wel zouden halen.

Zaterdag vroeg uit de veren om met startschip Belle de startlijn vanaf de MN1 uit te zetten. Er was inmiddels een stevige NO wind. Na twee pogingen lag het startschip stevig voor anker. De strakke wind zorgde voor wat problemen bij enkele deelnemers en in totaal startte er 18 schepen om 9:30, de meeste met een rifje erin. Iedereen was goed herkenbaar aan de MMET vlaggen. Lekker kruisen en na 2,5 uur passeerde de eerste schepen als de KG18. Belle was inmiddels daar gaan liggen om een oogje in het zeil te houden. Inmiddels had de Quattordici bij Medemblik de finish gemarkeerd en lag lekker op de golven te schommelen. Zaterdag waren de weergoden ons dus goed gezind.

De eerste boten kwamen rond 15:30 bij de finish aan en begaven zich snel naar de voor ons gereserveerde plek in de binnenhaven, alwaar de kade borrel kon beginnen. Aldaar werden wij hartelijk ontvangen door Costa en Angela waar we van consumpties konden genieten. Het werd voor velen een lange avond.

Zondag waren de weergoden ons minder goed gezind. De wind nog steeds noord maar weinig en hebben we de baan moeten in korten. Het weer was verder prima met een stralende zon, dus geen straf om te varen. De prijsuitreiking in de Gouw Thuis wederom met een drankje en een hapje was de afsluiting van een zeer geslaagde 1e editie MMET!

Winnaars van de eerste MMET waren; 1: Bardolino, 2: Excalibur, 3: Nessie. Zij gingen met een mooie beker naar huis. De WVM had nog een verrassing in petto. De eerste en laatste die gefinisht was en nog geen lid van de vereniging was kreeg een jaarlidmaatschap van de Watersportvereniging Monnickendam. Deze prijzen gaan naar de Nessie en Snerk.


Dit alles was niet mogelijk geweest zonder velen die geheel vrijwillig hieraan hebben bijgedragen. Herman die de drijvende kracht achter dit evenement was. Pascal Dekker en Marc Bosch die als start en finish schip fungeerden, Halver Sails die de Tell Tails en grote MMET-vlaggen sponsorde, Jachtmakelaardij De Valk en Jachthaven De Zeilhoek de deelnemersvlaggetjes, Rake Rigging verzorgde de hapjes en drankjes in Medemblik en die werden geleverd door Costa en Angela en de WSVM natuurlijk en in het bijzonder Klaas Visser van de wedstrijdcommissie. 

het finish schip