Ook dit jaar wordt weer de Golden Globe Race gezeild. Het is een bijzondere wedstrijd, solo, non-stop de wereld rond. Start in Les Sables d’Ollonnes en de finish is daar natuurlijk ook.
Wat deze race bijzonder maakt is dat hij gezeild wordt met productie jachten ontworpen voor 1988, met lange kiel en roer aan scheg. Er moeten minimaal 20 schepen uit dezelfde mal zijn gebouwd, minimaal gewicht 6200 kg. De jachten mogen wel gerefit worden en versterkt. Grote inspirator was natuurlijk Sir Robin Knox-Johnston die in 1969 de eerste was die solo en non-stop de wereld rondzeilde met een 32 voet houten spitsgat ketch.
Bij de Golden Globe Race mag je ook geen computer aan boord hebben, geen gps, geen ais, geen routing software etc. Het idee is dat je met sextant, kaarten, log, barometer je weg zoekt over de oceanen. Dus dacron zeilen, geen carbon fibre etc. Ieder schip heeft verzegelde GPS en Satelliet telefoons aan boord, alleen te gebruiken in noodgevallen. Communicatie via korte golf radio’s.
Kortom back to the 60ties.
Hier vindt je alles wat je verder nog wil weten !
https://goldengloberace.com/