Verslag van de jeugdafdeling 2023

De jeugdafdeling heeft dit jaar met 26 zeilers op de vrijdagavond en 10 op de zondagmiddag gezeild. Het was hiermee alweer een vol seizoen waarbij er dit jaar veel nieuwe gezichten bij zijn gekomen. Velen van hen hadden nooit eerder gevaren en dat was met de harde Noorder winden in het voorjaar best spannend. Zoals ieder jaar start het zeilen met een veilgheidstraining in het Sportfondsenbad in Monnickendam. Dit jaar een speciale editie want 2023 staat voor Monnickendam in het teken van de Slag om de Zuiderzee oftewel het verjagen van de Spanjaarden uit de lage landen. Er zijn in het bad televisie opnames gemaakt hoe de zeilers de Spaanse vlag veroveren uit een van de Optimisten. Een goede training voor wat later in het seizoen nog zou komen.

Met veel nieuwe jonge zeilers is er voor de trainers werk aan de winkel. Niet alleen zeilen leren maar ook tranen drogen en kinderen leren dat zeilen naast een beetje eng ook heel leuk is. Veel wind helpt dan natuurlijk niet. Op de zondag worden er naast training wedstrijden in Splashes, Feva’s en een Laser. Gek genoeg stond er op de zondagen meestal, erg, weinig wind.

Eind juni is er gestart met de voorbereidingen van de Slag om de Gouwzee. Onze zeilers werden watergeuzen en bewapend met waterpistolen van een zwaar kaliber. De eerste training bestond uit het opblazen van een oud reddingsvlot wat dienstdeed als aanvalsdoel in de binnenhaven van Monnickendam. Dat is gelukt zullen we maar zeggen. Daarna ijs om de emoties af te laten koelen. De tweede training onder leiding van een regisseuse en bestond uit het aanvallen, beschieten en veroveren van een heus Spaans galjoen. Dat dit een Volendammer kwak was maakte niet uit. Er zaten Spaanse soldaten, kinderen van de schaatsvereniging, en Stadhouder Boussu op de boot. De Spaanse vlag werd door onze eigen Janneke Haring veroverd. Een week later op 14 juli is de verovering voor groot publiek in de voorhaven gespeeld. De Lange brug en omstreken stonden vol met toeschouwers om te kijken hoe onze Optimist en Feva vloot met in Geuzenkleding gestoken zeilers het galjoen aanvielen en uiteraard overwonnen. Het was nog lang onrustig in de stad en bij de WVM-jeugd!

Na de zomer is er nog een paar keer gezeild. Daarna hebben wij ons als team ons teruggetrokken met de zware taak de zeilers te beoordelen. Op 22 september hebben wij vorderingstaten en CWO-diploma’s uitgereikt. Voor iedere zeiler hebben is er een praatje en er wordt veel gelachen. Ouders hebben ons bedankt met lekkers te eten en te drinken. De zondag lessen gaan nog door tot eind oktober. Als team hebben wij weer enorm genoten van onze zeilers en zien ze graag terug in 2024.