29 september was het weer zover, Palaver van de tweede editie van de inmiddels bekende toer/wedstrijd zeiltocht MMET, Monnickendam-Medemblik en terug. Met 28 inschrijvingen was het voor de start eigenlijk al een succes. In ons clubschip Gouw Thuis werden onder genot van een consumptie de regelementen door Herman en Klaas doorgenomen. Iedereen was er klaar voor. De weergoden hadden ons de voorgaande dagen in onzekerheid gehouden en de verwachting was, zuid-zuid west 6-12 knopen.

Zaterdagochtend ging startschip de Belle al vroeg op pad om klaar te zijn voor en fraaie voor de windse start. Er is gestart in 2 groepen, 9:30 zonder spi en drie kwartier later ging de groep met spi op weg naar Enkhuizen.  Ninja lag klaar bij voor de sluis bij Enkhuizen om daar de finish halverwege te registreren terwijl Belle ook snel naar Enkhuizen ging om aan de noordkant de starttijden van het tweede deel op te nemen.

We hadden een breed palet aan schepen waaronder twee Lemsteraken die het ruim/voor de wind geweldig deden. 

Het zeilen ging voorspoedig en de eerste schepen meldden zich al rond half 5 bij de Quattordici, voor anderen duurde het wat langer. De wind liet het zo nu en dan afweten en de finishtijd werd verschoven naar half 7 waardoor bijna iedereen op tijd binnen kon zijn. De borrel op de kade was een groot succes, waarna iedereen nog even lekker ging eten bij de plaatselijke horeca.

Zondag weer op pad. Deze keer was de Quattordici het startschip en de Ninja en Belle gingen meteen op weg naar hun respectievelijk plekken bij de finish Enkhuizen Noord en finish bij de Gouwzee. Deelnemers moesten hun start ten zuiden van de sluis bij Enkhuizen zelf registreren. Het was doorvaren geblazen want de wind trok aardig aan. Ook nu werd in 2 groepen met en zonder spi gestart. Helaas bleef de wind niet constant, later op de dag zakte hij in. Toch lukte het de eerste schepen om rond 2 uur al te finishen. De gezeilde tijd op zaterdag varieerde van nog geen 7 uur tot iets meer dan 9 terwijl er op zondag meer dan twee uur korter over gedaan werd. Na correctie voor de rating kwamen de tijden dicht bij elkaar en werd het spannend, wie heeft het snelst gezeild?

Prijsuitreiking was weer bij het clubschip. Om 18:00 kon de Nessie de eerste prijs in ontvangst nemen, De Buizerd de tweede en Hemma de derde prijs. Zoals gewoonlijk was dit ook weer een gezellig samenzijn en we hebben veel nieuwe schepen op deze MMET mogen verwelkomen. Een speciale vermelding is er voor de ZA6, de Lemsteraak Tsaar die Onno in zijn eentje gevaren heeft.

Natuurlijk kan dit verslag niet zonder het vermelden van de betrokkenen. Speciale dank gaat er naar Herman, de initiatief nemer van MMET, Klaas voor de registratie van de tijden, de bemensing van de start en finishschepen en natuurlijk onze sponsors, de Valk jachtmakelaardij/de Zeilhoek, Rake Rigging Medemblik, Halversails, jachtservice de Waterman, Jada scheepsexpertises. 

Wegens groot succes van de MMET wordt deze geprolongeerd. Volgende jaar zal de MMET weer gevaren worden op 28 en 29 september. De haven in Medemblik is al gereserveerd. Zet de datum in je agenda.